Bästa rabarberkakan

Rabarbern har kommit igång ordentligt i rabatten. Det växter så det knakar och jag bakar vårens första rabarberkaka.

Min rabarberkaka (2)

Min bästa rabarberkaka

1½ dl smör/rapsolja
2 dl strösocker
3 ägg
1 dl gräddfil
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Fyllning:
150 g rabarber
1 tsk potatismjöl
1 dl valnötter eller hasselnötter eller flagad mandel

1. Sätt ugnen på 200 grader
2, Rör ihop smör/rapsolja, socker, ägg, gräddfil och mjöl blandat med
    bakpulver och vaniljsocker
3. Häll smeten i en smord form ca 24 cm i diameter
4. Skiva rabarbern tunt och blanda den med potatismjölet
5. Hacka nötterna grovt
6. Strö först först rabarberna och sen nötterna över kakan
7. Grädda mitt i ugnen 20-25 min
8. Sikta ev. florsocker över vid serveringen

Njut den ljummen med eller utan vaniljgrädde/glass

Vaniljgrädde

Gör egen vaniljvisp i stället för att köpa färdig med en massa tillsatser.

3 äggulor
1/2 dl socker
1/2 msk vaniljpulver
3 dl vispgrädde

  1. Vispa äggulor, socker och vaniljpulver vitt och fluffigt
  2. Vispa grädden och vänd ner den i äggsmeten

Eva