Damen med handväskan

Dam med väska2Vi har fått vår egen Danuta på Udden i Hunnebostrand. Fast som tur är finns här inga nazister att svinga handväskan mot.

Förlagan, DN-fotografen Hans Runessons foto från 1985, är dagsaktuell. Diskussionen har handlat om att resa en staty över händelsen på torget i Växjö, föreställande en rasande Danuta Danielsson som, med sin handväska som enda vapen, ger sig på skinnskallen från Nordiska rikspartiet – som demonstrerar för rätten att sätta andra i dödsläger.

Danuta hade  sina rötter i Polen och enligt uppgift hade hennes mor fraktas iväg till koncentrationsläger. Attacken mot nazisten kommer från oväntat håll. Från en 38-årig kvinna med en handväska!  Hon är ett av nazismens offer och vet nog betydligt mer om vad nazism är den unge mannen med rakad skalle.

Vem har rätt att sätta sig till motvärn?  Att Danuta Danielsson gör det är mer begripligt än om jag gör det. Får man ta till våld ens med en handväska? Är det mer provocerande för att det är en kvinna som går till angrepp? Är det kanske civilkurage? Är det inte bättre att slåss med ord?

Politikerna i Växjö har nu beslutat att det inte blir någon staty. Danuta tog livet av sig några år efter händelsen och hennes släktingar motsätter sig idén om en staty.

Damen på Udden är kanske när allt kommer omkring bara en symbol för en frusen tant med handväska. Dessutom om halsen!

Eva