De tusen öarnas land

Den 16 – 23 maj tillbringade vi, tillsammans med goda vänner, en vecka på kryssning i Kroatien, de tusen öarnas land,.

Efter en flygresa på två och en halv timma landade vi i Split, landets näst största stad. Där gick vi ombord på Antonela, vårt hem under sju  dagar, Efter lunch ombord styrde kaptenen mot Makarska, där vi avslutade kvällen med ett glas öl och njöt av den vackra solnedgången över havet.

Dag två fortsatte färden till Mljet. Där avstod vi från en utflykt till Nationalparken. I stället gick vi en promenad i den lilla byn och tillbringade resten av kvällen på däck och njöt av den fina miljön. 

 

 

Nästa morgon startade vi resan mot den gamla medeltida staden Dubrovnik, en av höjdpunkterna på resan. Kroatien klarade sig i stort sett från bombningar under Jugoslavienkriget, med undantag från Dubrovnik, vilket alla nya tak skvallrar om.  Efter en guidad tur genom staden löste vi biljett till den 2 km långa stadsmuren. Det blev en ansträngande promenad, men väl värd besöket.

 

 

Dag fyra vände Antonela fören mot Trstenik. Väl där åkte vi minibuss till vingården Matusko uppe bland bergen, som producerar några av landets bästa rödviner. Efter en vinprovning guidades vi genom den mycket välskötta anläggningen. Tillbaka på båten var det dags för veckans kaptensmiddag.

 

Dag fem gick färden vidare till Korcula, där det sägs att Marco Polo föddes. Även här gick vi en  tur i den gamla staden, tillsammans med en av veckans mest inspirerade och roliga guide.

 

 

Nästa morgon fortsatte resan mot en av de vackraste öarna i Kroatien, nämligen Hvar, som också kallas lavendelön. Här var jag på min första längre resa utanför Sverige för 45 år sedan. Visst kände jag igen mig, men mycket har såklart förändrats. Hamnen kantades av restauranger och barer och det låg stora lyxbåtar i hamnen. Hvar har blivit ett riktigt inneställe. Priserna är också högre här, jämfört med många andra ställen. Efter en kortare guidning på det stora torget och den gamla staden, vilade vi benen på en liten bar inne bland de trånga gränderna. Ovanför staden vakar den gamla, fantastiska borgen, men vi avstod från ett besök på grund av de många trappstegen dit upp.

     

Sista dagen satt vi på soldäck och njöt av den vackra kusten under resan tillbaka till Split och den väntande flygresan hem.

Vi hade tur med vädret under veckan. Det regnade lite i Dubrovnik, annars var det ganska soligt.  Vi badade tre gånger i det kristallklara vattnet under veckan. 17-18 grader i vattnet var Inga problem för oss vikingar!

Resan arrangerades av Rolfs flyg och buss. Ett litet, personligt kryssningsfartyg, 21 passagerare och 5 besättningsmän, bra frukost, jättegod trerätters lunch varje dag. Lägg därtill en intressant och vacker kust med fina gamla städer, vi var mer än nöjda.

Dovidenja Kroatioen!

Betyg: 5 av 5 kompottpäron

Eva & Conny