Deckartips i påsktider

jakthundarnaJag har nyligen läst Jørn Lier Horsts Jakthundarna. Jørn Lier Horst (tidigare för mig okänd) har jämförts med Jo Nesbø och Sjöwall/Wahlöö. Han har vunnit många litterära priser och år 2013 tilldelades han Glasnyckeln, den finaste utmärkelsen som en nordisk deckarförfattare kan få

Jakthundarna är den första boken om polismannen William Wisting som översatts till svenska. Det finns enligt uppgift sju tidigare böcker om samme polis, dock inte översatta. Nåväl, jag tyckte att att var en riktigt spännande bladvändare. Upplösningen var överraskande och svår att lista ut.

Huvudpersonen William Wisting är en erfaren utredare vid polisen. Han är samvetsgrann, noggrann och sympatisk. Han åker inte ensam på uppdrag, vilket annars är vanligt i  den fiktiva deckarvärlden. Det skjuts inte heller hej vilt, vilket också är vanligt. Han använder sina grå hjärnceller i stället. Författaren är själv polis, vilket märks på faktakollen.

Handlingen i korthet: Under hela sitt yrkesliv har William Wisting ägnat sig åt att jaga brottslingar, men plötsligt är rollerna ombytta. Wisting stängs av från sin tjänst efter misstanke om att ha fabricerat bevis i en sjutton år gammal mordutredning. Mannen som dömdes för brottet har släppts. Wisting misstros av sina kollegor och hängs ut i media. Han startar en egen utredning för att ta reda på sanningen och får hjälp av sin dotter, som är kriminalreporter. Men de är långt ifrån att lösa gåtan när en ung kvinna försvinner och det kopplas samman till det tidigare mordet. Nu börjar jakten för att hitta henne i tid.

Nyligen har ytterligare en bok om William Wisting, Grottmannen,  kommit ut på svenska. Om den håller samma klass vet jag inte ännu, men jag tänker ta reda på det.

Betyg: 4 av 5 kompottpäron

Eva