Höjd beredskap på Säpo

BombmakarenI sommar har jag bl.a. lyssnat på Leif G W Perssons nya roman Bombmakaren och hans kvinna. Reine Brynolfsson, en av mina favoriter, är inläsare.

Boken handlar om ett misstänkt terroristdåd på Skansen i Stockholm på självaste nationaldagen. Efter tips från hemliga kolleger i England får den operative chefen på Säpo, Lisa Mattei, i uppdrag att undersöka om tipset stämmer. Abbdo Khalid är den misstänkte bombmakaren och han och hans stora somaliska familj sätts under bevakning. Lisa skickar Linda Martinez  och hennes grupp till Eskilstuna, där de ligger i buskarna och spejar för att hitta något mystiskt, men familjen verkar leva ett synnerligen fridsamt liv.

Familjen är givetvis muslimsk, och Leif G W Persson vädrar alla tänkbara fördomar mot invandrare i allmänhet och muslimer i synnerhet. I rättvisans namn vädrar han också alla fördomar om svenskar, om kvinnor, om poliser och om människor på det stora hela. Rätt skall vara rätt!  Folk är inte terrorister för att de är muslimer, inte mindre svenska för att de är mörkhyade, inte mindre vetande för att de är kvinnor.

Lisa Mattei, är en polis som tidigare jobbar för Leif G W Perssons förre hjälte, Lars Martin Johansson. Mannen som kunde se runt hörn och hatade slumpen. Lisa är en intelligent och duglig polis som också hatar slumpen och dessutom tänker utanför boxen. Hon kanske är lite väl präktig? Då är Linda Martinez tuffare, en kvinnlig Gunvald Larsson! Leif G W Perssons kvinnliga poliser är ofta smarta och dugliga. I stället för Evald Bäckström har han den här gången med två kvinnliga Kling- och Klangpoliser som motvikt.

Jag har läst att det kommer fler böcker om Lisa Mattei och jag hoppas att hon då har slutat vara spionpolis och blivit en ”riktig polis”.

Sammanfattningsvis var boken spännande och slutet lite oväntat, men den är inte en av Leif G W Perssons bästa. Jag gillar hans sätt att behandla språket och humorn mitt i hemskheterna. Men en mycket bättre bok, i mitt tycke, är Den döende detektiven, som har en ”klurigare” handling.

Betyg: 3 av 5 kompottpäron

Eva