Som sagt…

IMG_0249

I början av december, närmare bestämt den 1 december, såg jag en intressant och mycket tänkvärd föreställning i Kulturhuset Hav och Land. Nämligen Resandeblod av och med musik- och berättargruppen Som sagt.. Så nu vet jag mycket mer om Resandefolket än jag visste när jag växte upp i ett idylliskt villasamhälle på 40- och 50-talet. Och det kan jag ju tycka är på tiden. Då kallade vi dem för ”tattare”. De kom på cykel med en fastspänd slipmaskin på pakethållare och slipade knivar och saxar. Och vi barn var jätterädda.

Gruppen, som består av Bennie Åkerblom och  Pelle Jageby, tog oss med på en färd genom resandefolkets historia i Sverige och en uppgörelse med den svenska rasismen. Bennie gestaltar några av sina förfäder och vänner. Pelle spelar och sjunger visor av eller om resandefolket. Upplägget gjorde att föreställningen blev personlig och ibland mycket rörande.

IMG_0248Resandefolket har bott i Sverige i mer än 500 år. De har utsatts för förtryck och förföljelse, fått sina barn omhändertagna och drabbats av rasbiologernas tvångssteriliseringar. I Sverige räknas resandefolket till romerna och de talar också romani. En fördom som har spridits genom åren är att både resande och övriga romer älskar att resa omkring och vara fria. Men vem vill bo tält på vinter? Vem vill bli bortkörd efter några veckor på samma plats? Vem vill att barnen skall nekas skolgång? Svaret är enkelt – gå till dig själv!

Föreställningen avslutades med att Bennie gav oss ett enkelt råd: ta en annan människas händer i dina samtidigt som du blundar. När du inte kan se hur någon ser ut, utan bara kan känna värmen från händerna, går det förhoppningsvis upp för dig att vi alla är människor med samma behov och önskningar. Att vi alla har lika värde och är mer lika än olika.

Föreställningen har spelats mer än 400 gånger, bland annat i regeringskansliet. Bennie och Pelle har fått priset ”Årets folkbildare 2010”  av Västra Götalands bildningsförbund.

Betyg: 5 av 5 kompottpäron

Eva