Spritt språngande sprudlande!

MET_2014-2015_bannerOpera är något vi har börjat uppskatta på senare år. Mycket tack vare den moderna tekniken, som gör det möjligt att se föreställningar digitalt via parabol. Men det är många år sedan vi såg en operett. I operetten, till skillnad från operan, pratar man ibland, dansar och dör inte på slutet!

Lördagen den 17 januari bänkade vi  oss för se operetten Glada Änkan av Franz Lehár i Kulturhuset Hav och Land. Det var en direktsändning från Metropolitan i New York. Föreställningen spelades mitt på dagen i New York, vilket blir kl 19 hos oss. Det är en väldigt mäktig känsla att se en föreställning i lilla Hunnebostrand samtidigt som publiken ser den  på plats på andra sidan Atlanten!

Handlingen i korthet: ”En romantisk komedi som utspelar sig på och kring det fiktiva central- eller sydosteuropeiska furstendömet Pontevedros ambassad i Paris. Där har ambassadören baron Zeta just fått det delikata uppdraget att se till att den stenrika och nyblivna änkan Hanna Glawari gifter om sig med en pontevedrin och inte med en fransman. Skulle hennes förmögenhet lämna landet, så skulle nämligen Pontevedro kastas in i en finansiell kris, vilket för ädlingarna på ambassaden skulle innebära att deras glada dagar i Paris vore räknade”. Operetten innehåller en del kända sångnummer, såsom ”Viljasången” och ”Då går jag till Maxim”. Sopranen Renée Fleming uppträdde i rollen som Hanna Glawari. Hon är en stor stjärna och har sjungit 22 roller på Met! Nu är ju alla förstås otroligt bra som sjunger på världsscenerna, men vi var eniga om att Broadwaysopranen Kelli O´Hara i rollen som Valecienne var vår favorit denna kväll. Underbar röst och dessutom kunde hon dansa! Man måste ju beundra dessa operastjärnor som spelar teater och sjunger samtidigt.

Betyg: 5 av 5 kompottpäron

Eva & Conny