Bengt Lundins ateljé

Kvällen den 11 juni besökte vi målaren, tecknaren och skulptören Bengt Lundins ateljé i Sparöd, nära Bovallstrand. Arrangör var Konstföreningen Sotenäset.

IMG_7942 (2)Bengt Lundin föddes i Trollhättan 1924, växte upp  i Göteborg och flyttade på äldre dar till Sparöd. Han köpte en gammal gård och byggde om ladugården till bostad, ateljé och verkstad. Bengt dog 2005 och idag äger och bor Wivi-Ann Reit och Bengt Ström här.

En hel del i Bengt Lundins verkstad stod orört och efter mycket  funderande bestämde sig de nya ägarna för att bevara och ta hand om verktyg och arbeten. Det har säkert inneburit många arbetstimmer. Men vilken fantastiskt spännande och intressant och vacker utställning de skapat! Bengt och Wivi-Ann berättade om Bengt Lundin och vi gick runt och tittade på allt de bevarat. Där fanns också tre tavlor av konstnären. Vi fick se en film som de klippt ihop från tre olika TV-inslag och där Bengt Lundin själv berättade om sitt konstnärskap.

Under uppväxten tillbringade Bengt Lundin mycket tid på Klippans varv och i hamnen. De båtar han såg som barn blev senare i livet hans outsinliga inspirationskälla. Men hans konstnärskap startade med måleriet, främst stilleben. Han utbildade sig på Valands konstskola. Men hans stora gärning och det som han är ihågkommen för är de ca 500 (!) båtar han byggt. Båtar som aldrig varit i sjön! De står på land! Oftast på offentliga platser. Det var det han helst ville, att finnas i det offentliga rummet. Ett exempel är den stora klätterbåten i entrén till Östra Sjukhusets barnklinik. Han tyckte bäst om att göra stora båtar, men gjorde förstås många små också.

IMG_7938 IMG_7931 IMG_7940

Kvällen avslutades med kaffe, smörgås och kaka. Allt hembakat.

Tips: Wivi-Ann Reit och Bengt Ström tar gärna emot intresserade grupper.

Eva & Conny