Dramatik på Sicilien

NeddaKulturhuset Hav och Lands säsongsavslutning på live-sända operor från Metropolitan ägde rum den 25 april med dubbeloperan Cavalleria Rusticana/Pajazzo. Musiken, som är komponerad av Pietro Mascagni/Ruggero Leoncavallo var helt underbar. Och som alltid från Met är sångarna av världsklass.

Cavalleria rusticana är ett svartsjukedrama som utspelar sig på påskdagen 1880 på torget i en liten  by på Sicilien. När Turiddu kommer hem efter militärtjänsten har hans fästmö Lola gift sig med Alfio. För att trösta sig förför han Santuzza, men överger henne och inleder en affär med sin gamla kärlek Lola. Santuzza skvallrar för Lolas man Alfio och det slutar med att den svartsjuke Alfio dödar Turiddu i en knivduell. Sceneriet är nästan helt i svart/grått och föreställer ett torg där allting utspelar sig. Man känner sig förflyttad långt tillbaka i tiden då kyrkan hade stor makt över människorna. På Sicilien är Cavalleria rusticana en av de mest framförda operorna och intermezzot är ett av världens mest igenkända stycken.

Pajazzo utspelar sig tidsmässigt senare. Här är det färg, liv och rörelse. Det finns till och med en mulåsna på scenen! Och en gammal lastbil. Det är samma lilla by på Sicilien. Ett teatersällskap har precis kommit till byn. Ett svartsjukedrama utspelar sig här också. Nedda är bekymrad över sin svartsjuke make och drömmer om att bli fri som fågeln. Hon älskar drängen Silvio, men hennes make Canio misstänker att hustruns älskare är skådespelaren Tonio. Mitt i all tragik finns det några otroligt roliga scener, men det slutar självklart med mord, dubbelmord. Canio knivdödar Nedda och när Silvio försöker rädda henne blir också han dödad.

Betyg: 5 av 5 kompottpäron

Eva & Conny