En mötesplats med färg

Efter besöket i Pilarne gick vår kulturrunda vidare till Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn, alldeles nere vid havet. Här bjuds på intressanta akvarellmålningar från hela världen. En utställning, som vi fortfarande minns efter 10 år, visade bilder av den amerikanske målaren Andrew Wyeth.

Sommarens utställning heter Flora, Fauna och Kroppens tunna skal. Konstnärerna är Lars Lerin, Bruno Liljefors, Bernd Koberling och Maria Nordin.

 

 

Lars Lerin, född 1954 i Munkfors, är en av Sveriges mest älskade konstnärer. Han har blivit känd för sin mästerliga behandling av ljusdunklet. Hans målningar etsar sig verkligen fast i minnet.  Lars är bosatt på Hammarö. Konsthallen Sandgrund, med bland annat hans konst utställd, finns i Karlstad. Den är verkligen värt ett besök.

 

 

 

 

 

 

Bruno Liljefors, född 14 maj 1860 i Uppsala, död 18 december 1939 i Stockholm, var en svensk målare, grafiker och skulptör. Han är kanske mest känd för sina natur- och djurmotiv, särskilt med dramatiska situationer.

 

 

 

 

 

 

 

 

Berndt Koberling, född 1938, är berlinare. Under de senast 20 åren har han målat sina akvareller på Island. Det är inte de oändliga vidderna eller Islands dynamiska landskap som fångar hans uppmärksamhet. Det är de oräkneliga detaljerna och skiftningarna hos den arktiska floran och dess klimat.

 

 

 

 

 

 

Maria Nordin, född 1980, kommer från Linköping, men bor och arbetar idag i Stockholm. Hennes konst gestalter kroppen som människans bokstavliga skal, men också som en behållare med allt det som är individuellt inom oss.

 

 

 

 

 

Utöver sommarutställningen visas två väggmålningar av Jongsuk Yoon. Hon föddes 1965 i Sydkorea. Sedan 1995 bor och arbetar hon i Düsseldorf i Tyskland.

 

 

 

Nordiska akvarellmuseet är alltid lika spännande att besöka. Utöver utställningar av akvareller visas filmer om konstnärerna och deras arbete. Här finns även en restaurang och en liten museibutik.

 

Betyg: 5 av 5 kompottpäron

Eva & Conny