Välkommen till medeltidsborgen

Även i coronatider måste vi ut och lufta oss ibland. Här kommer ett tips på utflyktsmål:

Torpa Stenhus, en av Sveriges bäst bevarade medeltidsborgar, naturskönt belägen vid den södra delen av sjön Åsunden, 28 km sydost om Borås.

 

 

 

Första delen av huset är från 1470-talet och byggdes av riksrådet Arvid Knutsson. Eftersom det var en orolig tid med danska krigshot och bondeuppror, utrustades borgen med vallgravar, bröstvärn och befästes på olika sätt.

På 1500-talet gjordes en om- och tillbyggnad och blev då bostad åt Gustav Vasas svåger och svärfar Gustav Olofsson Stenbock. Efter freden i Roskilde 1658 behövde man inte längre bo i det befästa och obekväma stenhuset. Den dåvarande ägaren, riksmarskalken Gustav Otto Stenbock uppförde då en ny och tidsenlig mangårdsbyggnad i trä.

 

Torpa Stenhus är idag ett fantastiskt museum. Här finns mycket att titta på och förundras över.

 

 

Slottskapellet byggdes på initiativ av Christina Catharina de la Gardie och invigdes 1699. Inredningen är barock, altartavlan är troligen ett krigsbyte från 30-åriga kriget och dopfunten är ett holländskt träarbete från 1500-talet. Idag används kapellet ofta vid bröllop och dop.

 

 

 

 

Riddarsalen är en av de bäst bevarade rummen från Vasatiden i Sverige. Den inreddes i renässansstil på 1500-talet med bland annat fantastiska tak- och väggmålningar. Här är historiens vingslag påtagliga!

 

 

 

 

 

Kungssalen blev efter ombyggnaden på 1550-talet den nya festsalen med kulturimport från den europeiska kontinenten. Här höll familjen Stenbock storslagna fester även efter  att familjen omkring 1660 flyttat till den nya mangårdsbyggnaden.

 

 

 

 

Och som om inte detta var nog finns det även kungssalen, gästvåningen, bostadsvåningen, källare och fängelsehåla.

 

 

Under sin 600-åriga historia har Torpa Stenhus skiftats genom arv. De släktnamn som förekommer i ägarlängden är Knutsson, Stenbock, Sparre, Sjöblad och Zethelius. Nuvarande ägare är Pehr Zethelius.

 

Betyg: 5 av 5 kompottpäron

Eva & Conny