God mat i rättan tid

I mitten av augusti, när pandemin börjat släppa sitt grepp och med två doser vaccin i kroppen, gjorde vi ett nedslag på Österlen. Här följer ett urval av alla lunchställen vi testade och som vi kan rekommendera.

 

RÖKEN BY SONESSON i Simrishamn

Här åt vi bakad spetskål med senapsvinegrett, friterad grönkål, rostad lökpuré och rostade hasselnötter (175 kr) samt fish and chips med chilimajonäs (195 kr). Båda rätterna var vällagade och smakade förträffligt.

  

 

 

GUNNARHÖGS GÅRD i Hammenhög

Gården har idag inget traditionellt jordbruk utan är ett nytänkande livsmedelsföretag i privat ägo, med kallpressad rapsolja i fokus. Här passade vi på att ladda upp med rapsolja, men även hud- och hårprodukter. Vi testade även lunchen på gårdens café där vi åt en helt underbar linssallad (88 kr).

 

 

 

 


JORD OCH BORD i Örnahusen

Att odla och laga hälsosam och smakrik mat är ägarnas passion. Vi fick ett bord i den lilla trädgården och åt en fantastisk ratatouille med nyskördade grönsaker, linser och Quinoa samt hembakat bröd (145 kr).

 

 

 

 

Maten var så god att jag glömde att ta en bild innan jag började äta!

 

 

 

 

LILLA VIKS GOLFRESTAURANG

Den här restaurangen hittade vi av en ren tillfällighet och fick en jättegod räksmörgås på köpet! Till smörgåsen drack vi en alldeles utmärkt alkoholfri öl av märket ”Nola” från Sigtuna. Gott men alldeles för dyrt! Vår rekommendation är att välja dagens lunchrätt i stället.

 

 

 

 

 

 

BYVÄGEN 35 i St Olof

Byvägen 35 är ett ekologiskt surdegsbageribageri & café. Här är jättemysigt framförallt trädgårdsserveringen.
Första gången vi var här åt vi grillad surdegsfocaccia fylld med pesto, tomat, sallad, mozzarella och färskost (80 kr).
Andra gången åt vi en välkryddad pumpasoppa med salviaslungade äpplen och rökt vitlökstofu samt en skiva surdegsbröd. Gissa om vi blev mätta! (95:-).

 

 

 

 

BUHRES FISKRESTAURANG i Kivik

Ett känt och omtyckt ställe som vi bara måste testa. Vi valde det lite enklare och billigare ”Luckan” i stället för huvudrestaurangen. Det blev den mycket populära rätten ”stekt sill med potatismos, dillmorötter, lök och lingon” (119 kr). Enkelt och gott!

 

 

 

GRÄNDENS MAT i Ystad

Ytterligare ett känt ställe i ett väldigt speciellt hus, måste upplevas! Vi åt Poké bowl bestående av råmarinerad lax med soja & ingefära, ris, rawslaw, sojabönor, picklad rödlök, mango, gurka, cashewnötter, ingefära, chilimajonnäs, koriander och sesamfrön (125:-). Mums!

 

 

 

 

SJÖFOLKET EKSTRÖM FISK & RESTAURANG Simrishamn

Den här restaurangen ligger i ett industriområde, men är mäkta populär. God fisk drar alltid! Vi åt friterad torsk med tomater, aioli, potatis och sallad (145 kr). Frasig och god fisk med perfekta tillbehör.

 

 

 

 

 

CRÊPERIE  CAFÉ MADAME BLÅ i Skåne Tranås

Här åt vi galette ””Louisette” med en fyllning av chévre, edamamebönor, honung och valnötter. Gott om än något mäktigt- Det fanns självklart andra fyllningar att välja mellan.

 

THAI SMILE i Simrishamn

Här serveras jättegod prisvärd thaimat. Vi åt ”4 små rätter” (120 kr).

 

 

 

 

 

 

Om du besöker Österlen när det inte är turistsäsong kontrollera öppettiderna! Många ställen har inte öppet varje dag.

Eva & Conny