Ljuset i horisonten

Just nu pågår en fantastisk utställning i Strandverket på Marstrand kallad ”A new Horizon”.På första våningen visas glaskonst av Bertil Vallien och på andra våningen akvareller av Stanislaw Zoladz.

 

Bertil Vallien är Sveriges mest berömde glaskonstnär, mångfaldigt prisbelönt och rikt representerad på världens museer. Hans massiva, djupt blåfärgade båtar tillhör den moderna glashistorien. Så här beskriver han själv sitt arbete: ”Jag arbetar gärna med teman. I glaset finns möjligheter som inget annat material kan erbjuda. Det är som att ösa ur en vulkan, där den glödande massan snabbt förvandlas till is. Att i rätt ögonblick fånga uttrycket, ljuset och avlocka glaset dess hemligheter är utmaningen.” 

 

 

 

Stanislaw Zoladz är en polskfödd akvarellmålare som är bosatt och verksam i Sverige sedan 1978.  Han målar mycket natur, på sommaren  långt ute i skärgården  Alla hans målningar har en gemensam nämnare, återgivningen av ljuset. Så här beskriver han sitt måleri: ”Att måla akvarell skiljer sig från allt annat måleri, Vattnet är det trollspö som kan få pigmenten på pappret att leva och dansa, men bara under ett kort ögonblick som snabbt torkar bort. Under den tiden skall mycket sägas. Ögats intryck och årtals erfarenhet skall samlas och mötas i penselns spets.”

 

 

 

 

Utställningen är öppen tis-sön 12.00-18.00 och pågår till 19/9. Fri/Frivillig entré som oavkortat går till ECPAT.

Betyg: 5 av 5 kompottpäron

Eva & Conny