Ett hem för själen

Elen Key_1 (2)För några år sedan hittade jag en bok på bokrean. Den heter Ett hem för själen och är skriven av Ingela Bendt. Boken handlar om Ellen Keys hem Strand. Jag visste vem Ellen Key var, men inte så värst mycket mer. Och jag visste inget om Strand. Boken visade sig vara ett fynd! Den innehöll en levnadsbeskrivning med fantastiska bilder.

Ellen Sophia Karolina Key föddes 1849 på herrgården Sundsholm i nordöstra Småland.  Hon var äldst av sex syskon. Fadern hette Emil Key och var en reformvänlig liberal som härstammade från den skotska klanen MacKey. Hennes mor hette Sophie och kom från den konservativa grevliga familjen Posse.

Ellen var ”pappas flicka” och han inskärpte medborgarplikt, oegennytta och socialt samvete. Hon skulle med andra ord verka för andra. Hennes far blev riksdagsman och under en tid arbetade hon som hans sekreterare och skrev rent hans riksdagstal och tidningsartiklar. Hon följe med honom ut i Europa och skrev resebrev som publicerades hemma i Sverige. Hennes far fick lämna riksdagen efter ett nederlag i försvarsfrågan och Ellen började då arbeta som lärarinna på Whitlockska skolan i Stockholm, där hon stannade i 20 år.

Ellen Key blev med tiden en mycket känd pedagog, debattör och författare. Faktiskt en världskändis! Hennes mest kända bok är Barnets århundrade, som utkom år 1900. Den har översatts till många språk, till och med japanska. Hon var emot tvång, kontroll och stryk i barnuppfostran. I stället förespråkade hon frihet, tillit och skapande. Hennes åsikter var långt före sin tid, barnaga förbjöds i Sverige först 1979!

Ellen Key_2 (2)Ellen Key blev också känd för sina åsikter om heminredning. Orden ljus, luft, funktion, ärlighet och harmoni sammanfattar hennes tankar om heminredning. Hon var helt emot det överlastade borgerliga idealet vid den här tiden. Så här skrev hon 1897: ”Vill man se ett hem, vilket med enkla medel nått det hemtrevligaste och mest personliga intryck, då bör man helst besöka Carl Larssons hem uppe i Sundborn i Dalarne.”

Ellen key_4 (2)

När Ellen var 60 år hade hon blivit förmögen och bestämde sig för att bygga ett hus. Ett orubbligt krav var att det skulle ligga vid vatten. Efter mycket letande fastnade hon för den branta tomten vid Vätterns östra strand, strax norr om Ödeshög. År 1910 invigdes huset som skulle bli hennes hem i 16 år. På Strand förverkligade Ellen Key sin vision om vardagsskönhet – hemmet som en levande plats för konst och blommor, öppet för ljuset och vännerna. Men också skydd och viloplats med möjlighet till eftertanke.

Efter allt jag läst om Ellen Key och hennes hem hade jag stora förväntningar när jag äntligen kom till Strand söndagen den 13 september. Och de infriades med råge. Den italieninspirerade byggnaden var fantastiskt vacker och inredningen stod kvar såsom den var när Ellen dog i lunginflammation i april 1926. Hon blev 77 år gammal.

Redan år 1914 grundade Ellen Key den stiftelse som skulle få i uppdrag att driva Strand efter hennes död. Strand skulle vårdas och bevaras såsom hon hade efterlämnat det, men också användas som gästhem för kvinnor sommartid (stipendiater numera) . Huset är öppet för allmänheten under vissa tider.

Ellen Key grind (2)

Rekommendation: Är du intresserad av hus och heminredning är Strand väl värt ett besök.

Eva