Hyckleri och makt i modern tappning

TartuffeVi såg Göteborgs Stadsteaters uppsättning av Molières komedi Tartuffe fredagen den 9 januari. Som stora beundrare av den franske 1600-talsdramatikern har vi under årens lopp sett många uppsättningar av hans pjäser. Molière drev genomgående med aktuella företeelser med hjälp av en stor portion avslöjande ironi. Den inbillade sjuke och Den girige är andra stycken han skrivit. 

Tartuffe handlar om hyckleri och makt. Tartuffe är en slipad bedragare, som lurar till sig pengar genom att säga att han är ädel och god och allt han önskar är att vara sin Gud trogen. Han tar sig in i en rik familj genom att charma fadern med sitt ädla och goda sätt, och lurar till sig både hus och dotter. Men familjen får tillbaka sin egendom och bedragaren Tartuffe straffas.

I Stadsteaterns uppsättning spelas familjefadern Orgon av Johan Ulveson och Tartuffe görs av Eric Ericson. Dessutom var bl a Carina M Johansson och Toa Magnusson med i ensemblen. Skådespelarna var genomgående bra. Johan Ulveson är obetalbar i vissa scener. Man spelade inför en fullsatt salong med många yngre i publiken. Det vi fick problem med var att regissören valt att flytta handlingen 350 år framåt i tiden, till 1970-talet enligt kläderna, musiken och sceneriet att döma. Det var ett nytt grepp, kanske för att locka en yngre publik, men vi tyckte att det skapade vissa problem. I dagens sekulariserade Sverige är det svårt att förstå Tartuffes skenheliga pakt med himlen eller att han vill gifta bort sin dotter mot hennes vilja. Och hon finner sig motvilligt i det för att glädja sin pappa! Efter slutscenen blev det rungande applåder från publiken,  men vi gick ut i natten med en tudelad känsla. Lite besvikna.

Betyg: 2 av 5 kompottpäron

Eva & Conny