Där färgerna ersätter orden

Ett nytt livKonstföreningen Sotenäset bjöd sina medlemmar på en spännande upplevelse på kvällen den 17 februari. Vi fick se dokumentären Ett nytt liv i Kulturhuset Hav och Land i Hunnebostrand. Filmen är gjord av Carl Pontus Hjortén och Martin Jönsson. Den förre är barnbarn till konsthandlaren Gunnar Hjortén. Carl Pontus fick ärva ett kuvert som innehöll kritteckningar på tunt wc-papper gjorda av målaren Inge Schiöler.

Detta arv blev början till ett detektivarbete som drog honom allt djupare in i Göteborgskoloristernas värld på 1930-talet. Koloristerna målade staden och skärgården på ett sätt som ingen gjort tidigare. Bilderna liknades vid dikter, där färgerna fick ersätta orden. Några pengar tjänade de inte , utan tvingades leva enkelt och fattigt. I dag säljs koloristernas tavlor för miljonbelopp.

Större delen av filmen handlar om Inge Schiöler, som föddes 1908 i Strömstad . 1926 började han på Valands Målarskola i Göteborg.  Han var väldigt inåtvänd och tystlåten. Det sägs att han inte yttrade ett enda ord de första tre dagarna på målarskolan! 1932 bodde han på Sydkoster och målade ett 20-tal bilder. 1933 togs han in för vård på S:t Jörgens mentalsjukhus i Göteborg. Han led av schizofreni. Under nio år målade han inte alls. Sen började han måla igen (här kommer de små teckningarna på tunt wc-papper in). I mitten på 1940-talet fick han permission och återvände under permissionerna till Sydkoster. Han tillbringade sammanlagt 29 år på mentalsjukhuset. 1962 skrevs han ut mycket tack vara att nya mediciner tagits fram och de gamla behandlingsmetoderna skrotats. Hans systrar byggde en stuga åt honom på Sydkoster, där han bosatte sig. Nu följde en lycklig tid. Han träffade för första gången en kvinna och fölovade sig. Han började måla som aldrig förr och kärlekens röda färg dominerade i hans bilder. Han hade fått ett nytt liv! Inge Schiöler dog 1971 i Stockholm.

Betyg: 4 av 5 kompottpäron
Rekommendation: Gillar du dokumentärer, är denna en höjdare! Visas just nu på Bio Roy i Göteborg.

Eva & Conny